Spesialverkstedet for restaurering av veteranbil fra 1920 og 1930 tallet

    

Strædet Automobilverksted

Guidet omvising ved Strædet Automobilverksted

 Det er nå åpnet opp for gruppe guidet omvising i og omkring restaureringsverkstedet Strædet Automobilverksted i Marnardal etter forhåndsavtale. Verkstedet er en ordinær arbeidsplass og driver til daglig med restaurering av kjøretøy fra 1920 og 1930 tallet på oppdrag fra kunder.  Her vil du kunne oppleve våre besteforeldre og oldeforeldre og kanskje tipp-oldeforeldres kjøretøy i alle stadier. Fra rustede vrak, låvefunn eller pågående restaureringer i forskjellige faser. Men, omvisingen omfatter mye mer....

Pandemi

Siden vi er midt i en pandemi er vi litt tilbakeholden med omvisinger og vurderer hver omvising utfra den til enhver tid gjeldene smittesituasjon. Ta kontakt i god tid på forhånd for å høre om en guidet omvising er mulig.

Et verksted inspirert fra de første bilverkstedene

De aller første bilreparatørene startet nok ute på gårdsplassen eller kanskje i et gammelt vognskjul. Etterhvert ble det kanskje bygget til et mer passende bygg og senere et skikkelig "automobilverksted". Vi ligger midt mellom her et sted. Vi har ominnredet driftsbygningen på et helt vanlig Sør-Norsk gårdsbruk til bruk som restaureringsverksted. Her vil du finne førkrigs biler i 3 etasjer, til og med i den gamle gjødselkjelleren!

Veteranbiler fra 1920 og 1930 tallet under restaurering

Under omvisingen får du se flere pågående restaureringsprosjekter i forskjellige stadier. Noen kan være helt nedplukket, andre kan ha fått nytt treskjelett og andre kan nærme seg ferdig. Du får se hvordan de gamle bilene var konstruert og hvordan de ble satt sammen til en hel bil. Du vil få se eksempler på gamle istykkerrustede deler og sammenligne de med de nye vi lager på tilnærmet samme måte som på frabrikkene på 1920 og 30 tallet. Ofte må vi først lage verktøyet til å lage delen før selve delen kan lages. Dette kan du få se eksempler på.

Miljøparken

Mange av oss "skrotnisser" savner den tiden da man kunne finne gamle biler bak et gammelt bilverksteder, låve eller ute i skogen. Disse gode "miljøene" er nå på veg til å forsvinne helt. Mang en veteranbilklubb har blitt startet opp av entusiaster som fant sitt første restaureringsobjekt på et slikt sted eller fant deler til et pågående prosjekt. Ved Strædet Automobilverksted har vi gjenskapt en slik "Miljøpark". Mang en skrotnisse har her fått livsgnisten tilbake og ingen har dødd av miljøskader der enda! Av "miljøhensyn" er disse "bilparkene" historie, og det skal vi nok i mange tilfeller være glad for. Men, som utsendingen fra Fylkesmannens miljøvernavdeling sa etter at han inspiserte parken: "Dette er Bilhistorie"!

Utdøende yrkesgrener

Rundt omkring på Sørlandet og landet ellers var der mange karosserifabrikker som produserte "norskbygde karosserier" til både personbiler, busser og lastebiler fra tidlig på 1910 tallet og oppover mot vår tid. De aller fleste av disse er nå historie. Ved verkstedet forsøker vi å ta vare på og videreføre denne tradisjonen gjennom aktiv bruk av kunnskapen i vårt daglige arbeid. Ikke bare kunnskapen, men også ved bruk av de gamle maskinene og utstyret som ble brukt helt tilbake i forrige årtusen, i bilens barndom. (Foto: Chevrolet 1927 modell med treskjelett til Herkules lastebilhyte produsert ved verkstedet).

Låvefunn

Kan du tenke deg noe mer spennende enn å utforske en gammel låve på leting etter et gammelt klenodie og oppdage at låven er helt full av slike. Mørk og mystisk med gammelt støv på klenodiene. Hva er bilens historie? Hvem eide den og hva har den opplevd? Er den fortsatt restaurerbar? Er den til salgs?

Foto: Rover 12 1947 modell, reddet fra en gammel låve i Lyngdal en uke før låven ramlet ned!

Det du ikke vil få se:

 • Helt ferdigrestaurerte biler (de er levert til våre kunder så de må du oppsøke et veteranbiltreff for å se).

 • Et nytt stort tipp topp moderne bilverksted.

 • Et etterlignet  "gammelt" verksted utstilt på museum.

Det du derimot vil få se:

 • Et ekte veteranbilverksted som er i drift og miljøet omkring verkstedet.

 • Du vil også få se gamle biler, hovedsaklig fra før 2. verdenskrig i forskjellige stadier.

 • Gamle karosseriformingsmaskiner og teknikker kan bli vist.

 • Hvordan førkrigsbilene ble konstruert og bygd opp.

 • Mange forskjellige arbeidsoperasjoner/ utgåtte yrkesgrener som en restaurering av førkrigs veteranbiler krever.

 • Guiding av grunnleggeren av verkstedet/de som jobber ved verkstedet.

Bakgrunn for guidet omvising.

 • Verkstedet er en ordinær arbeidsplass med vanlige arbeidstider. Opp gjennom de over 30 årene verkstedet har eksistert har vi ofte fått besøk av folk som har vært interessert i å kikke på hva som foregår i dette spesielle verkstedet. Det er selvfølgelig hyggelig, men dette har alltid gått ut over våre kunder som da ikke har fått utført oppgavene på deres biler på den tiden vi hadde beregnet, og vi har ikke fått fakturert det timetallet vi har vært på jobb den dagen.  I tillegg kom det folk etter arbeidstid og gjerne når vi hadde ferie, det er ulempen med å ha arbeidsplassen på samme sted som vi bor.

 • Vi har fått mange tilbakemeldinger fra personer som har hatt lyst til en omvising men ikke har tørt stikke innom i frykt for å forstyrre oss i arbeid og fritid. Det setter vi stor pris på. Men vi har også forstått at det er et behov for at en guidet omvising er ønskelig.

 • På oppfordring fra andre turistbedrifter i Marnardal fant vi ut at vi like godt kunne lage et eget  bærekraftig opplegg rundt slikt besøk og få det mer origanisert. Vi ble våren 2015 med i prosjektet "Opplev Marnardal" som har som mål å utvikle bærekraftige reisemål. Dette er bakgrunnen for at tilbudet er blitt en realitet. Vi gleder oss stort over den store interessen for det vi driver med og ønsker grupper hjertelig velkommen til guidet omvising.

Språk ved guiding:

Norsk

Priser:

Gruppe 10-15 personer Kr 300,-/ person

Gruppe 16-30 personer Kr 250,-/person

Minimumspris for guiding samlet gruppe kr 3000,-

Det er også mulighet for enkeltpersoner eller gruppe på under 10 å få en eksklusiv guiding for minimumsprisen. Da blir det bedre tid til spørsmål og ta hensyn til den enkeltes spesialinteresse.

Tidsforbruk:

Omvisingen beregnes til ca 70-90 minutter

Bestilling av guiding:

Kontakt Svein Arild Strædet tlf 3828 7147 eller mob 9774 9505 eller mail strede@online.no

NB! Det er ikke servering eller salg av mat i forbindelse med denne omvisingen men for grupper kan dette bestilles fra andre serverings/turistbedrifter.

Betaling for omvising:

Det kan betales på forhånd (du kan få tilsendt faktura på mail) eller du kan betale med vipps ved ankomst.

Se mer på vår facebookside og trykk gjerne LIKER så får du de siste oppdateringer der www.facebook.com/stredetautomobilverksted

Uttalelse fra noen av de som har vært på guidet tur:

"Dette kan ikke forklares - det må oppleves"!

"Så gammel som den bilen ser ut til å være må det være en "Adam" kjøpte brukt!"

"Dette er jo mer enn et "levende" museum!"

Som en bilentusiast sa når han kom inn i det aller helligste:

"Hvar er dette for slags sted? Er jeg kommet til himmelen?

Andre opplevelser:

https://www.visitsorlandet.com/lindesnes/listings-lindesnes-region/sj%C3%B8lingstad-uldvarefabrik/16664/

https://www.vestagdermuseet.no/sjolingstad/

https://www.fjellestad.org/

https://www.aakset.no/


https://www.visitlindesnes.com/

http://www.visitnorway.com/no/reisemal/sorlandet/lindesnesregionen/marnardal/


Overnatting:

https://www.villmarkscamp.no/

https://www.visitsorlandet.com/lindesnes/listings-lindesnes-region/h%C3%B8getveits-naturcamp/21155/

https://www.heddan-gard.no/

Andre opplevelser i Norge: Se anbefaling fra vår Amerikanske venn Jenn Miller

https://www.jenreviews.com/best-things-to-do-in-norway/
»  Hovedside
»  Bilder fra restaurering av Mercedes-Benz 170V 1940 modell
»  Bilder restaurering Chevrolet 1927 Touring
»  Ønsker du restaurering
Strædet Automobilverksted
Telefon: 3828 7147 9774 9505
http://www.automobilverksted.no
Nettstedskart